Erkélytorna - azaz egy nagyon hasznos, két helyi intézményt is érintő kezdeményezés a járvány idején


A járványügyi helyzet miatt az Olajág Otthon lakói egyáltalán nem mozdulhatnak ki saját lakrészükből, így egy igazán különlegesnek mondható kezdeményezés keretében, a Sportközpont edzői hetente egy alkalommal ingyenes tornát tartanak az Otthonban élő, erkélyükre kiálló, szépkorú lakók számára.
Ez a kis egyórás mozgás segítséget nyújt az időseknek, hogy kicsit átmozgassák testrészeiket a bezártság ideje alatt is.

Miért is fontos idősebb korban is fizikailag aktívnak maradni?

Szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi funkció: a gyakori fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.

Immunrendszer: a rendszeres testmozgásnak köszönhetően, egy betegség leküzdése sokkal kevésbé lesz megterhelő a szervezet számára.

Csontsűrűség- és csontritkulás kockázata: tanulmányok sora bizonyítja, hogy a testedzés védelmet nyújt a csontsűrűség csökkenésével szemben.

Emésztőrendszer működése: a rendszeres edzés segít felpörgetni az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok hatékonyabb kiürülését, és javítja az emésztőrendszer egészségét.

Krónikus betegségek és rák: a fizikai aktivitás bizonyítottan képes csökkenteni olyan komoly betegségek kockázatát is, mint akár az Alzheimer–kór, a demencia, a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegségek, a csontritkulás és a végbélrák.

Mindezek mellett a rendszeres testmozgás javítja az egyensúlyt, így segít megelőzni az eséseket, jelentősen javítja a közérzetet, növeli az önbizalmat, sőt önálló életvitelt tesz lehetővé, így nem szorulunk mások segítségére.












Megjegyzések