Hatékony intézkedés, eredményes védekezés

 
Dr. Tulassay Tivadar orvos, gyermekgyógyász, nefrológus, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem volt rektora, családjával hosszú ideje él Törökbálinton. A Covid-járvány magyarországi kitörésével egy időben Elek Sándor, városunk polgármestere őt is felkérte, hogy legyen tagja a helyi operatív törzsnek, tudásával segítse Törökbálint lakosait a vírus elleni védekezésben. A professzor urat tapasztalatairól kérdeztük.

Törökbálint MA: Professzor Úr, kik a tagjai, és pontosan mi a feladata a helyi operatív törzsnek?

Dr. Tulassay Tivadar: Az operatív törzs egy szakmai tanács, amely segíti a polgármestert a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntések meghozatalában. Tagjai olyan nagy tudású szakemberek, akik mélyrehatóan ismerik saját szakterületük sajátosságait, így segíthetnek a védelmi intézkedések meghozatalában. Van közöttünk például, aki az oktatásból érkezett, más a hivatal munkatársa, én pedig orvosként, klinikai tapasztalataim alapján igyekszem segíteni az operatív törzs munkáját.

TbMA: Mondana példát arra, hogy milyen intézkedésekben kérte ki a polgármester az Önök segítségét?

Dr.T.T.: Ilyen kérdés volt például a szabadtéri piac megnyitása. Mérlegeltük a nyitás kockázatait és a várható pozitív hatásokat. Úgy találtuk, hogy megfelelő védelmi intézkedések mellett, az előírásokat betartva, a piac megnyitása mindenkinek kedvező lehet, hiszen az árusok értékesíthetik a portékájukat, az emberek pedig szabad téren vásárolhatnak, és nem utolsó sorban - ápolva a társas kapcsolatokat - találkozhatnak egymással. Egyebek mellett kikérték a véleményünket például az óvodák nyitásával kapcsolatban is.

TbMA: Hogyan jellemezné a város járványügyi intézkedéseit? Véleménye szerint a városvezetés megfelelően reagált a folyamatosan felmerülő feladatok megoldására?

Dr.T.T.: Tapasztalatom szerint az intézkedések gyorsak és hatékonyak voltak. Az egyes kérdésekben polgármester úr folyamatosan konzultált az operatív törzs tagjaival. Úgy gondolom, szakmailag is teljes körűen megalapozott döntések születtek.

TbMA: Miben más ez a járvány, mint például az elmúlt évek influenzajárványai?

Dr.T.T.: A járványok azóta léteznek, amióta az emberiség létezik, és ezzel együtt a vakcináció első próbálkozásai is fellelhetők már az ősi kínai és indiai orvoslásban. A fiatalabb korosztály talán még nem találkozott hasonlóval, de például az 1918-ban kitört spanyolnáthajárvány, amit az influenza H1N1 vírusa okozott, egyes becslések szerint 50 millió áldozatot szedett világszerte. A szám a Covid-19 esetén most valahol 3 milliónál tart. A világszerte bevezetett védelmi intézkedések és a vakcináció megindulása úgy tűnik, sikeresen fékezi a betegség terjedését, viszont maga a vírus nagyon kiszámíthatatlan, gyorsan mutálódik és a kialakuló szövődmények száma és típusa is sok meglepetéssel szolgál az orvostudomány számára.

TbMA: Miért fontos az oltás?

Dr.T.T.: Európában először Edward Jenner angol sebész alkalmazott sikeresen immunizálást a fekete himlő ellen, innen ered a „vakcina” kifejezés is. Érdekes, hogy Magyarországon a Jenner által alkalmazott vakcinációt egy Bene Ferenc nevű orvos már 1800-ban alkalmazni kezdte. A XX. században az oltási rendszerünk példaértékűvé fejlődött. Ezért is furcsa, hogy mi magyarok, akik ennyire élen jártunk a védőoltások bevezetésében és alkalmazásában, most mégis húzódozunk a Covid-oltás ellen. Pedig a járvány megfékezésére egyértelműen a legbiztosabb út az oltás. Ahhoz, hogy kialakuljon a közösségi immunitás, a lakosság védettségének 90 % felett kell lennie, különben a betegség újra felütheti a fejét, mint ahogy az például a kanyaró esetében meg is történt.

TbMA: Úgy tűnik, a harmadik hullám nehezén már túl vagyunk, az egyes védelmi intézkedéseken enyhített a kormány. Mit tanácsol a város lakóinak a következő hónapokra?

Dr.T.T.: Azt, hogy figyeljék és fogadják meg az országos Operatív Törzs ajánlásait. Nagyon komoly apparátus dolgozik mögöttük, döntéseiket sok száz szakember munkája alapozza meg. Továbbra is be kell tartani a védelmi szabályokat, a maszkviselés, a távolságtartás továbbra is nagyon fontos.
Természetesen mindenkit arra buzdítok, hogy regisztráljon és oltassa be magát, hiszen a járvány legyőzésének az oltás a legfontosabb eszköze.

Megjegyzések