Várhatóan július 15-től lesz kapható az új zöldzsák

Géczy Krisztián alpolgármester

A nyár, a jó idő beköszöntével egyre több a tennivaló az udvarokon, kertjeinkben - a ház körüli munka pedig együtt jár a zöldhulladék keletkezésével.

Kertvárosunk szinte minden lakosát érintő kérdésről, a zöldhulladék-gyűjtő zsákokról kérdeztük Géczy Krisztián alpolgármestert.

TbMA: A kerti munkák megsokasodásával a zöldhulladékos zsákokkal kapcsatos panaszok is felerősödtek. Lesz-e változás az ügyben?

Géczy Krisztián: Jogszabályi előírás, hogy az ún. zöldzsákoknak iparilag komposztálhatónak kell lenniük. Az előírást követve változtatott a szolgáltató annak idején. Ezek a zsákok már növényi alapanyagokból készültek, eleget téve ezzel a rendelkezésnek.

TbMA: Bár a bevezetett zsákok a követelményeknek megfeleltek, mégsem bizonyult sikeresnek a váltás.

G.K.: Így van. Sajnos, első körben egy elképesztően gyenge minőségű, ár-érték arányban is rossznak mondható zsák került a lakosokhoz. Nem is beszélve a gyűjtőzsák méretének problémájáról.
Mindezt azonnal érzékeltük mi is, de a folyamatos lakossági panaszok is megerősítették tapasztalatainkat.

TbMA: Mit tehet ebben az esetben az Önkormányzat?

G.K.: Egyet! A lakosok érdekeit mellszességgel támogatva a lehető legrövidebb időn belül megoldani a problémát.
A tapasztalatokra hivatkozva felvettük a kapcsolatot a szolgáltatóval.
A Vertikál Zrt. vezetősége messzemenően együttműködőnek bizonyult, így többkörös egyeztetés követően - Polgármester Úr kérésére - megkezdtem a zsákok tesztelését.

TbMA: Mik voltak a legfőbb kritériumok?

G.K.: Természetesen a zsákok terhelhetőségének kérdése volt az elsődleges. Egy 30 és egy 40 mikronos zsákot teszteltem. Mindkettő nagyon jónak bizonyult, de egyértelműen az erősebbre esett a választás.
Óriási előny, hogy méretében többféle fűgyűjtővel kompatibilis, sőt az árát is közel 100 forinttal lejjebb tudtuk vinni. A megállapodás szerint 295 Ft/db áron juthatnak hozzá a törökbálinti lakosok!

TbMA: Tudható, hogy mikortól kerül forgalomba?

G.K.: Várhatóan július 15-től lesz kapható. Reméljük, maximálisan kiszolgálja a lakossági igényeket, mi már nagyon várjuk!

Megjegyzések

  1. tavaj még ugyanez a zsák csak 100,-ft volt, vajon mitől ugrott meg ennyire az ára.??? talán elég lett volna 150,-ft is . az önkormányzat nem igy gondolja ????? a lakosok bíztosan igy gondolják.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése