A frakciófegyelemmel nehéz vitatkozni


Milyen volt a tegnapi Bizottsági ülés? Jó. Bővebben? Nem jó.

Ez a klasszikus vicc jutott eszembe a tegnapi Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság után. Az ülés azzal kezdődött, hogy a Bizottság TH-s többsége nem akarta napirendre venni azt az előterjesztést, amely az épülő SPAR áruház, a benzinkút és számos törökbálinti gazdasági társaság megközelíthetőségét biztosító útnak a rendezését szolgálná.
Az előterjesztés valóban későn került a bizottsági tagok elé, de ezt próbáltuk azzal feloldani, hogy olvasási szünettel, a szakértők meghallgatásával tettük volna lehetővé a tárgyalást. Érthetetlen módon ez sem volt elég a TH-s többségnek.

Ezt követte a költségvetés módosításának tárgyalása. Azért, hogy eleget tudjunk tenni törvényi kötelezettségünknek és elfogadhassuk a módosítást, az ülést megelőzte egy informális tanácskozás is. Majd egy órás tárgyalás után derült ki, hogy a vitát és félreértést az okozta, hogy a TH-s képviselők nem a napirendi anyagból, hanem az egy hónappal ezelőtti ülés anyagából nézik a számokat, amik azóta módosultak.
Nagy nehezen elfogadásra került végül a módosítás.

Várva várt téma a szúnyogirtást lehetővé tevő rendelet módosítási javaslata, amit a TH-s többség szavazataival vita és hozzászólás nélkül leszavazott. Számomra érthetetlen volt, miért nem mondták el a véleményüket a szakbizottság előtt.

Hosszú vita folyt a Közbeszerzési Szabályzat módosításáról. A hivatal belefoglalta a Bruder Mártontól érkező valamennyi javaslatot az új szabályzatba. Egy vitás pont maradt, a TH-s javaslattal szemben nem támogattuk, hogy az egyes eljárások során a képviselők is gazdasági társaságokat ajánljanak a meghívott versenyzők közé.
Nem támogattuk, mert erre nem volt példa az elmúlt 30 évben Törökbálinton és egyébként is aggályosnak tartjuk, hogy a képviselők ajánljak cégeket, akik utána közpénzt elnyerve dolgoznak a városunkban.
Ez számos összeférhetetlenségi szabályt sértene, illetve akadályozná az átláthatóságot is. A TH-s többség - egyébként nem jellemző módon - kivételesen belátta a hibáját, végül meghátrált és visszavonta a javaslatát.

Összegezve, nehéz a bizottsági munka akkor, ha a TH-s többség ragaszkodik a frakciófegyelemhez, csak az előre leegyeztetett álláspontjukat képviselik, elzárkóznak szinte bármilyen kompromisszumos döntéstől. De ez a dolgunk, kisebbségben is képviseljük a törökbálintiak többségének a véleményét.

Megjegyzések