A polgármester elrendelte a szúnyogirtást



Tisztelt Törökbálintiak!

Az Önök egészségének és jogosan elvárt kényelmének védelme fontosabb, mint annak a rendeletnek a hatályossága, mely jelen pillanatban városunk területén tiltja a deltametrin-tartalmú szerrel történő szúnyoggyérítést.

Jogi értelemben meg van kötve a kezem, de ennek ellenére - vállalva ennek következményeit - a mai napon utasítottam a hivatalt a szúnyogirtás megrendelésére.

Tekintettel arra, hogy a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a tegnapi napon közleményt adott ki, melyben 180 napra újra engedélyezi a légi szúnyogirtást. Az NNK figyelembe vette továbbá a szúnyogok okozta betegséghullám kockázatát is.

Az elmúlt napok esős és kedvezőtlen időjárása miatt országszerte elszaporodtak a szúnyogok és ezt mi városunkban is érezzük.

Nem megengedhető, hogy bárkit szúnyog által terjesztett betegség kockázatának tegyük ki, ahogyan az sem megengedhető, hogy törökbálintiak ezrei szenvedjék meg a képviselő-testület egy részének dackorszakát.

Ezen a ponton már nincs helye a politikának, és a témában a Törökbálint Holnap képviselőitől is önmérsékletet kérek.

Elég volt a döntésképtelenségből!

Az Önök érdekében kell cselekednem.

Kértem a szolgáltató céget - akik Budaörsön is végezték tevékenységüket -, hogy kizárólag olyan engedélyezett szerrel végezze az irtást, ami kifejezetten ebben a környezetben használandó, és a legkevésbé sem jelent veszélyt sem az emberekre, sem az állatokra.

Tájékoztatom Önöket, hogy a lakó- és üdülőövezeteken kívül elrendeltem Pistály és Idamajor területén is a szúnyogirtást.

Amennyiben szakmailag indokolt, a földi irtás után kezdeményezni fogom a légi úton történő irtást is.

A részletekről és a pontos időpontról hamarosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

Elek Sándor
polgármester

(forrás: Elek Sándor polgármester facebook oldala)

Megjegyzések