Csíp a szúnyog? Még egy darabig el kell viselnünk!


Mint eddig minden évben, idén is elérkezett az a pillanat, amikor megjelennek a sokunk életét megkeserítő szúnyogok. Minél többen vannak, annál hangosabban fogalmazódik meg a kritika és az elvárás a hivatal felé is. Miért nincs szúnyoggyérítés? Miért nem tesz valamit végre az önkormányzat, hogy ne szívják a vérünket a kellemetlen kis rovarok?

Tehetne, de nem tehet! Jelen pillanatban több szempontból is meg van kötve a keze.

Az országosan és központilag működő szúnyoggyérítést a Katasztrófavédelem végzi, munkájuk azonban elsősorban azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti.

Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településén.

A képviselő-testület Bruder Márton képviselő (Törökbálint Holnap Egyesület) elkapkodott javaslatára a helyi környezetvédelemről szóló rendeletében megtiltotta a glifozátot és deltametrint tartalmazó szerek használatát. Melyek egyébként eddig olyan kis dózisban kerültek felhasználásra, hogy az emberi szervezetre, egészségre bizonyítottan semmilyen formában nem ártalmasak.

Azonban a településre kényszerített döntés során - a szakmai előkészítettség hiánya miatt - érdekes helyzet alakult ki.
Van ugyan felhatalmazása a polgármesteri hivatalnak arra, hogy a gyérítést megrendelje, azonban ez csak és kizárólag biológiai lehet.
A módszerből adódóan ez a fajta gyérítés leghamarabb csak két év elmúltával kezdődhet meg.

A biológiai védekezésről tudni kell, hogy az alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület pangóvizű szúnyogbölcsőit, az ezekben fejlődő szúnyogfajokat, valamint a lárvák fejlettségi állapotát. Majd ezen adatok birtokában lehet elrendelni a baktériumos irtást.

A lárva 1-2-3. stádiumában a Bacillus Thuringiensis (ez egyfajta baktérium), ami a lárvákat elpusztítja. Ez a megoldás környezetbarát - és azzal mindenki egyet is ért, hogy ez a jövő felé mutató út.

A munka már folyik, megkezdődött az úgynevezett pangóvizek felderítése és a fajták azonosítása. A NO MOSQUITOS cég jelen van Törökbálinton, azonban a tényleges gyérítést megelőző végső jelentés csak a következő évben várható.

Miközben mindenki egyetért a kímélőbb megoldás használatával - nyugalmunk érdekében, az átmeneti időszakban - mégis megoldást jelentene a tiltás feloldása, a vonatkozó rendelet módosítása.

Információink szerint zajlik a javaslat előkészítése és reményünket fejezzük ki, hogy az átmeneti időszakra vonatkozó tervezett rendelkezéseket a Törökbálint Holnap Egyesület is támogatni fogja.

Megjegyzések