Elek Sándor polgármester a testületi ülésről


Tisztelt Törökbálintiak!

Röviden beszámolnék Önöknek a tegnapi, maratoni testületi ülésen meghozott legfontosabb döntésekről. De most kezdjünk kivételesen a végén.

Szolidaritási adó, feladatalapú támogatás

Hetek óta megy a hangulatkeltés a témában. Felelősen azonban csak az állami költségvetés elfogadás után lehet nyilatkozni.
Utasításomra a testületi ülést követően a pénzügyi iroda és az adóiroda vezetői tartottak beszámolót a szolidaritási adó és a feladatalapú támogatás megváltozott feltételeinek Törökbálintot érintő hatásáról.

A helyzetelemzés annyira pontos, amennyire jelen pillanatban csak lehet. Azonban az alábbiakban közölt számok minimálisan ugyan, de változni fognak. Mindez természetesen függ a beérkező adók mértékétől, a 2021/22-es tanévre beiratkozók létszámától és persze sok minden mástól is.

Amivel tehát számolhatunk - mert a számolásnak most van itt az ideje:

Az önkormányzatot érintő támogatások mértéke jelentősen emelkedik és ez a bevételeinket fogja befolyásolni.
Amíg 2020-ban 622.169.291 Forint volt, addig a 2021-es évben ez az összeg 1.084.642.054 forintra fog emelkedni.

Az önkormányzatot érintő szolidaritási hozzájárulás mértéke is emelkedik, ez az összeg pedig a kiadási oldalon jelenik meg.
Amíg 2020-ban 429.312.663 forintot fizettünk, addig a 2021-es évre 987.000.000 forint befizetéssel kalkulálhatunk.

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy Törökbálint esetében a változások az egyenlegben nem okoznak majd változást. Felelősen kimondható, a történések a város költségvetését negatívan nem befolyásolják!

A Törökbálint Holnap képviselője - pusztán politikai megfontolásból - egy picit előreszalad azzal, hogy sokszor és sok helyen mondta el, az állam tönkreteszi a várost az egymilliárd elvonásával.
Ezzel ellentétben az igazság az, hogy a ténylegesen elvett összeg a nulla forint közelében van.


Ha jól értettem a legutóbbi baloldali eszmefuttatást, erre bátran mondhatjuk, a képviselő úr nyomott egy farkast!

Hiába, a pártfegyelem kemény dolog - csupán a város pár hetes nyugalma volt az ára...

Szúnyoghelyzet

Mint azt már sokan tudják, a testület teljes támogatását élvezte a 2019-ben meghozott döntés, mely a védekezés módját a biológiai gyérítés irányába vitte. A szakemberek megkezdték a város feltérképezését, azonban tájékoztatásuk szerint a tényleges gyérítés csak a következő évben kezdődhet meg. Tegnap javaslatot tettem és egyben kértem a testületet, hogy a köztes időszakra oldja fel a deltametrin tartalmú szer használati tilalmát, hogy eseti gyérítést tudjunk a napokban megrendelni.

Erre azért volt szükség, mert a helyi rendeletünk jelenleg csupán a Phobi Fenox EC használatát engedélyezné, ami azonban a csak nálunk és önkéntesen tiltott szerek alternatívája, és minden megkérdezett szakértő szerint ártalmasabb bármelyik más deltametrint tartalmazó szernél. Ezt általában mezőgazdasági gazdálkodók használják, többek között istállókban, például rovarirtásra.

Ne felejtsük el, hogy a deltametrin tartalmú készítmények az egész országban engedélyezettek. Ezekre a szerekre vonatkozóan Törökbálint kizárólag a TH javaslatára vezetett be tiltást, és csak azért, mert a biológiai gyérítés mellett tettük le a voksunkat.
A tiltás azonban elhamarkodottnak bizonyult, hiszen nem kalkulált a biológiai gyérítés megkezdéséig fennmaradó átmeneti időszakkal.

Javaslatom átmeneti megoldás lehetett volna, de - számomra érthetetlen okból - a Törökbálint Holnap képviselői nem támogatták azt, figyelmen kívül hagyva ezzel a szigorúan szakmai alapú szakértői véleményeket.

A helyzet azonban tarthatatlan!

Ezért még a napokban ismét egyeztetni fogok a szakértőkkel. Ismét kikérem a véleményüket arról, hogy a deltametrin alapú készítmények vagy a Phobi Fenox EC a kevésbé káros a számunkra.

A szükséges intézkedéseket a lehető leghamarabb meg fogom hozni.

A bizottságok felállítása

Ismét javaslatott tettem a bizottságok felállítására és azok tagjaira.
A Törökbálint Holnap Egyesület a javaslatomat ismét elutasította. Bízom benne, hogy az előttünk álló megbeszélések eljuttatnak minket oda, hogy a szeptemberi ülésen mindkét oldal számára elfogadható javaslatban egyezzünk meg.

Rajtam nem fog múlni!

A trafóház áthelyezése

A volt OMÜV területén található trafóépület ingatlanon belüli áthelyezéséhez kért a befektető anyagi hozzájárulást. Tudni kell, hogy az említett trafó szolgálja ki a magáningatlanok egy részét, a közvilágítást és az Alsóerdősor utcai sportpályát is. A város elemi érdeke, hogy a trafót az ingatlanon belül tartsa, hiszen a közterületre történő kihelyezés nem csupán rontja a városközpont képét, de gátolja a Munkácsy Mihály utca felújításának megvalósítását is. Majdan akár több tízmillió forintba kerülhet a kialakuló probléma kezelése.

Mindenki számára megnyugtató lenne, ha jelenleg hatmillió forint beruházással (ez a teljes költség töredéke, a fennmaradó részt pedig a beruházó vállalja) a nagyrészt a várost kiszolgáló trafó ingatlanon belül lenne elhelyezhető.

A Törökbálint Holnap képviselői azonban nem így gondolták. Ebben a kérdésben is mellőztek minden racionális és szakértői érvet, véleményt. Szembe mentek ezzel a Munkácsy utca lakóinak és közvetve az egész város érdekeivel. A javaslatot leszavazták.

Várhatóan ennek a döntésnek - vagy inkább nem döntésnek - a következményei még a jövőben vissza fognak köszönni, és akkor jóval nagyobb összeget és komolyabb munkát befektetve találhatunk csak megoldást.

Összefoglalva az eseményeket

Nehéz a város érdekeit szem előtt tartó döntéseket meghozni úgy, hogy az esetek zömében a TH üres politikai érdekeinek rendeli alá az egyes előterjesztéseket.
Ilyenkor nekik nem számítanak az adatok, a józan érvek és a szakmai, szakértői állásfoglalások sem.

Pedig ez elengedhetetlen lenne a kompromisszumokhoz!

Elek Sándor
polgármester

(forrás: Elek Sándor polgármester facebook oldala)









Megjegyzések