Törökbálint fél évre felfüggeszti az ingatlanadó-befizetési kötelezettséget

 


A koronavírus-járvány nem csupán egészségünket veszélyezteti! Sokan vannak közöttünk, akiket anyagi téren hozott nehéz helyzetbe a védekezéssel kapcsolatos megannyi szükségszerű intézkedés.

Az önkormányzat alapvető feladata a gondoskodás. Ennek a feladatnak pedig - legyenek bármilyenek is a körülmények - polgármestereknek meg a kell felelniük.

Törökbálinton a tavaszi és mostani veszélyhelyzet alatt is számos olyan, a helyi gazdaságot és az emberek életminőségét védő intézkedést hozott meg Elek Sándor polgármester, mely szabályozott keretek között nyújtott segítséget. Többek között 30 millió forintos összeg átcsoportosításával segítették a munkájukat elveszítő Törökbálintiakat.

A polgármester itt nem állt meg, saját hatáskörben döntött arról, hogy a 2021-es év első félévében egyetlen magánszemélynek sem kell Törökbálinton befizetnie az ingatlanadót. Helyette arra kéri azokat a lakosokat, akik megtehetik, hogy a Törökbálint Közbiztonságáért Közalapítvány támogatására fordítsák a náluk maradó összeget.

A polgármester ígéretet tett arra is, hogy a 2021-es év második felére bővítésre kerül a kedvezményezettek köre. Így azok, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe, egy kérelem benyújtásával, a második féléves ingatlanadó megfizetése alól is mentesülhetnek.

Ezzel a lépéssel mintegy 37 millió forintot hagynak a lakosság pénztárcájában.

Magyarország Kormánya az önkormányzatok számára megtiltotta a helyi adók emelését, ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehessen csökkenteni.

Elek Sándor polgármesternek meggyőződése, hogy a járvány okozta nehéz anyagi helyzeteket nem a terhek növelése, hanem azok csökkentése oldhatja fel. Az önkormányzatoknak pedig az a kötelessége, hogy a lakók érdekét helyezze mindenek fölé.

Megjegyzések