Közlekedésbiztonság a fókuszban

 


 

Számtalan be nem tartott, meghiúsult képviselői ígéret, elodázott egyszerű fejlesztések, végtelenségbe mutató megvalósíthatatlan tanulmányok, drága koncepciók, használhatatlan papírok helyett felüdülés, ha tényleg meg is valósulnak az apró beruházások a városban.

Az előző ciklus szemmel látható, kézzelfogható lendülete három éve megbicsaklott, miután a városba beköltözött a ”civil ruhás nagypolitika”, mely építést ígért, de csak civakodást, parttalan vitákat hozott Törökbálintra.

Ilyen körülmény között örömteli érzés, hogyha beszámolhatok nehezen keresztülvitt eredményekről, mint az okos zebra megoldás a településen. Hamarosan a törökbálinti szülők bátrabban merik majd elengedni a gyerekeiket gyalogosátkelőkhöz, ahol sajnos a felelőtlen autósok miatt még a zebrán sem volt biztonságos a közlekedés. Gyakran tapasztalható, hogy még nappali körülmények között is nehezen észrevehető a gyalogátkelő. A zebrát alkotó útburkolati jelek lekopnak, a táblák takarásban vannak, az átlagos éjszakai megvilágítás (erről legközelebb!) pedig nem eléggé emeli ki az átkelőhelyet az általános közvilágítás
szintjéből. Az elmúlt időszakban számos alkalommal kapott lakossági jelzést mind az Önkormányzat, mind a képviselők, hogy a gyalogos átkelőhelyek kevésbé láthatóak, a gépkocsival közlekedők nem állnak meg, illetve gyorsan hajtanak, láthatóbbá kellene tenni a „zebrákat”.

A Magyar Közút által kezelt utakon több gyalogos átkelőhelynél is indokolt volt az „okos zebra” kiépítése. Kastély utca, Géza fejedelem út – melyre egy másik képviselői indítvány után fix traffipax
is telepítésre került - , Bajcsy-Zsilinszky út ( „Szolgáltató sor”). Mind- mind olyan gyalogos átkelőhelyek, melyeken a jövőben a megvalósult fejlesztés okán biztonságosabb lehet az átkelés.

Hogyan is kell elképzelni az úgynevezett SafeCross (Magyar Közútáltal műszakilag elfogadott) rendszert:
dinamikus rendszer, amely érzékeli a gyalogos átkelési szándékát egy kiépített kamerarendszer segítségével. Ennél a rendszernél a gyalogátkelőhely menetirány szerinti sávjába LED-es prizmák
kerülnek beépítésre, melyek a kamerák által érzékelt gyalogos vagy kerékpáros átkelési szándéka esetén lépnek működésbe.

A telepítendő kamerák opcionálisan a már kiépített térfigyelő rendszerhez csatlakoztathatók.
Bízom benne, hogy az okos zebrák valóban beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, illetve lehetőségem, lehetőségünk lesz a jövőben újabb HASZNOS, a Törökbálintiakat szolgálaló döntéseket hozni.







 

 

Megjegyzések