Közlekedésbiztonsági mérföldkő




 
 
A közúti közlekedés biztonsága a modern világban kiemelkedően fontos kérdés, főleg annak tükrében, hogy a rendőrség a közlekedési balesetek leggyakoribb okának a gyorshajtást jelöli meg.

Nyilvánvaló, hogy ezen a téren is feladatunk van, ezért igyekeztem olyan közlekedésbiztonsággal kapcsolatos javaslatot előterjeszteni a képviselő-testületnek, mely egyrészt hatékonyan csökkenti a gyorshajtások számát, másrészt a rendszer bírja a az Országos Rendőr - főkapitányság támogatását is.
A trafibox maximálisan ilyen megoldás. Cegléden szintén telepítettek ilyen rendszert, amiről nagyon jók a visszajelzések.

Magáról a szerkezetről annyit érdemes tudni, hogy lényegében egy, a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódobozról beszélünk. A rendőrség ezekbe a dobozokba helyezi ki a mobil traffipaxot. A trafiboxokat látják ugyan az arra haladó autósok, viszont nem lehetnek biztosak abban, hogy a konkrét dobozban éppen akkor van-e működő sebességmérő. Így, szerencsés esetben akár a teljesen üres doboz mellett is lassítanak, amivel máris elértük a célunkat.

A telepítés már elkezdődött a Géza fejedelem úton és összesen hat darab box kerül majd kihelyezésre a város különböző pontjain. A készülék figyelni fogja a Törökbálinton közlekedő autók sebességét, mely már a kihelyezést követően záros határidőn belül megkezdi a mérést.

Külön öröm volt számomra, hogy a környék polgármesterei is érdeklődtek a rendszer iránt, ezért számukra egy megbeszéléssel egybekötött bejárást is szerveztünk.

Fontos azt megérteni, hogy nem a szabályosan közlekedő autósok vegzálása a cél, sokkal inkább a rendszeres gyorshajtók szankcionálása. Talán sokan egyetértünk abban, hogy ez a biztonságosabb közlekedési feltételek megteremtésében tényleges mérföldkő lehet.




Megjegyzések