Azt szeretném kérdezni, hogy kérdezhetek-e?


Dr. Somogyi Bálint Márton

Törökbálint Ma:
A veszélyhelyzet utáni első képviselő-testületi ülés meglehetősen nehézkesen kezdődött, mi volt ennek az oka?

Dr. Somogyi Bálint Márton:
Azt hinné az ember, hogy “A 22-es csapdája” című bestsellert olvassa épp - pedig nem. Felfoghatatlan, miről is szólt a legutóbbi törökbálinti képviselő-testületi ülés első háromnegyed órája.

A TH-s Szőke-Bruder tandem ennyi ideig csavarta a kérdést, hogy ők mikor kérdezhetnek az önkormányzat ügyeiről. Az nem tűnt fel nekik, hogy a hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatunk szerint van lehetőség napirend előtti felszólalásra, amikor bármelyik képviselő elmondhatja véleményét, felteheti kérdéseit.
Nálunk van ilyen lehetőség, mások viszont rosszabbul jártak. A Szaniszló Sándor (DK) által vezetett XVIII. kerületben a balliberális városvezetés eltörölte a napirend előtti hozzászólás lehetőségét az önkormányzat képviselő-testületi ülésein. Tudják, nagyjából ugyanannak a szivárvány koalíciónak volt a jelöltje Szaniszló, mint Szőke és Bruder.

Törökbálint Ma:
A napirend előtti felszólalás mellett milyen egyéb lehetőségei vannak egy képviselőknek?

Dr. Somogyi Bálint Márton:
Minden képviselő-testületi ülésnek kötelező napirendi pontjai a „Beszámoló a folyamatban lévő - jelentősebb - beruházási és vagyongazdálkodási feladatokról”, a „Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról” és a „Beszámoló a pénzügyi táblák helyzetéről”. Ezeknél a pontoknál lehet kérdést feltenni az összes addig hozott határozatról, valamennyi költségvetést érintő ügyről, illetve bármelyik folyamatban lévő vagy tervezett beruházásról. Tovább is van, mondjam még?

Szintén az SZMSZ-ünk szabályozza az interpelláció és kérdés feltevésének módját. Mert erre is van lehetőség, számtalan alkalommal meg is tették a mélyen tisztelt TH-s képviselők október óta.

A képviselők bármikor feltehetik e-mailben kérdéseiket polgármester úrnak is, aki a Hivatal közreműködésével megválaszolja azokat, de közérdekű adatigényléssel is fordulhatnak az Önkormányzathoz vagy annak intézményéhez, gazdasági társaságához.

Törökbálint Ma:
Történt-e bármilyen változás a közelmúltban a képviselői jogok tekintetében?

Dr. Somogyi Bálint Márton:
Nem! Ezek a szabályok 2012. január 1-je óta nem változtak.

A fentiekből nyilvánvaló, hogy súlyosan korlátozva vannak a Törökbálint Holnap képviselőinek jogai. Vagy mégsem?

Megjegyzések