Müller Cecília országos tisztifőorvos állásfoglalása a szúnyogirtó szerekkel kapcsolatban




Tisztelt Törökbálintiak!

Tájékoztatom Önöket, hogy a mai napon kaptuk kézhez Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hivatalos, az elmúlt időszakban oly sok kérdést felvető szúnyogirtó szerekkel kapcsolatos állásfoglalását.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen született döntés szerint, kollégáim a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőihez fordulva kérték a két kémiai szúnyogirtó szer, a Phobi Fenox EC és a Deltasect mindenre kiterjedő összehasonlítását.


! A mellékletben is olvasható elemzés messzemenőkig alátámasztja döntésemet. !


Az országos tisztifőorvos asszony által kiadott állásfoglalás értelmében, a megfelelő kijuttatás mellett egyik termék sem jelent elfogadhatatlan kockázatot a lakosságra nézve, azonban a Phobi Fenox EC esetében a H362 mondat (azaz: A szoptatott gyermeket károsíthatja) szerinti figyelmeztetés többlet kockázatként említendő.

A levélben nevezett vizsgálat alapján lehetséges, hogy a zsírban kumulálódó etofenprox az anyatejben is koncentrálódva az újszülöttekre káros szintet érhet el.

Az állásfoglalás kiemeli, hogy a két tárgyalt irtószeren kívül nincs másik szabadban, szúnyogok irtására használható készítmény forgalomban, melyet ajánlanának.

Az egyes képviselők riogatásával ellentétben, a Deltasect Plus 1,2 ULV veszélyességi besorolása és mértéke nem tér el a Phobi Fenox EC termékben alkalmazott piretrintől.

Ennek megrendelését azonban a 2019-ben hozott, Bruder Márton javaslatára elfogadott rendelet tiltja.

A rendeletet és a biológiai szúnyoggyérítésre való áttérést természetesen mi is támogattuk, mert az előremutató, és megfelel a mi környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseinknek is.

Azonban az átmeneti időszakról is gondoskodnunk kell, és ennek rendezésére tettem kísérletet az elmúlt testületi ülésen. Javasoltam a tilalom átmeneti feloldását - sikertelenül.

Így az említett rendelet szerint tehát csak és kizárólag a Phobi Fenox EC hatóanyaggal rendelhettem volna meg a szúnyogirtást.

Az Önök egészségének védelme miatt azonban a kevésbé veszélyes deltametrint választottam, vállalva a rendelet megszegésének következményeit.

Nem hagyhattam és a jövőben sem fogom hagyni, hogy Önök közül bárki is kicsinyes politikai játszmák áldozatául essen.

Elek Sándor
polgármester

(forrás: Elek Sándor polgármester facebook oldala)



Megjegyzések