Háziorvosi tanácsok: az egészséges életvitel támpillérei




Gyermekkori életmód vezetés az egészséges felnőtt korért, avagy járjunk elől „jó Példával”

Kedves Szülők!
Bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést, hogyan tudnák gyermeküket minél egészségesebb életmód kialakítása felé terelgetni…. – A válasz ott rejlik Önökben/Bennünk: PÉLDAMUTATÁSSAL – olyan példával, ami hasznára válik a gyermeknek, amit be tud építeni a mindennapjaiba, és amit nem teherként él meg, hanem teljes természeteséggel. 

Az egészséges életvitel támpillérei többek között a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás.  Táplálkozással kapcsolatban biztosan hallottak már az ételpiramisról, azonban ezt a Magyar Dietetikusok Szövetsége (MDOSZ) sokkal közérthetőbb formába öntötte. Ez az „okostányér”, mely plasztikusan mutatja, mi lehet minden nap a tányérunkon, és mit kellene jóval ritkábban fogyasztanunk. 

Az okostányért 6-17 éves gyerekekre, fiatalokra is adaptálták, így segítve Önöket gyermekük étkezésének alakításában. Fontos, hogy a gyermeket ne tiltsuk el ételektől, ételcsoportoktól, azonban tanítsuk meg helyesen választani és mértéket tartani. A gyermekkori rossz szokásokat, mint például a szörpök, üdítők fogyasztása víz helyett, vagy a kekszek, cukorkák, péksütemények, chipsek nassolása, sokkal nehezebb megváltoztatni, mint helyes, egészséges szokásokat bevezetni a gyermek életébe. Ez sem megy máshogy, csak közösen, jó példa mutatásával. 

Naponta a tányérukra tehetjük a gyümölcsöket és zöldségeket - a burgonya kivételével - , a teljes kiőrlésű pékárut, a durum, vagy barna lisztből készült tésztát. A gabonapelyhek és műzlik közül is érdemes az alacsonyabb cukortartalommal bírókat fogyasztani. Fehérje forrásként heti rendszerességgel húsok ( szárnyasok nagyobb arányú fogyasztásával), a tojás, a hal fogyasztását, illetve napi fogyasztásra a tejet és tejtermékeket javasoljuk. Utóbbiak fogyasztásánál is érdemes az alacsonyabb zsír- és cukor-tartalmúakat választani. 

Kiváló reggeli például egy doboz natúr joghurt, friss gyümölccsel és zabpehellyel. Amiből tehetjük fogyasszuk nyersen, így látva el szervezetünket a megfelelő ásványianyagokkal, vitaminokkal és a rostokkal. Kész ételeinknél is élvezzük ki az alapanyagaik eredeti ízét, kerüljük a túlzott sózást, édesítést. 

fotó: https://mdosz.hu/


A „jó példa ragadós” tartja a mondás, ami a sportra, rendszeresen végzett mozgásra is nagyon igaz: a közös élmény a szülővel például egy családi futóverseny, vagy közös úszás, biciklizés vagy akár egy nagyobb túra a természetben mind-mind olyan élmény, ami „megragad” a gyermekben, felnőttként is a jó élmények között tartja majd számon. A szórványos emlékek mellett azonban a rendszerességen nagy hangsúly van! 

Ha mindig csak visszük a gyereket az edzésre, de mi magunk nem mozgunk, mit mondunk majd a kamasznak, amikor elsőként előáll azzal, hogy edzés helyett inkább moziba menne? Saját egészségünk mellett a hitelességünk is tét! A legtöbbször hallott kifogás az időhiány, illetve az, hogy elfáradunk a napi teendők elvégzésében. Sajnos a napi teendőket általában nem számolhatjuk el sporttevékenységként, akármennyire is fárasztóak. Ha hosszútávon is egészséges családot akarunk magunk körött tudni, akkor legyen meg mindkét szülőnek a lehetőség a rendszeres sporttevékenységre legalább hetente háromszor. 

Jó ha olyat (is) választunk magunknak – futás, úszás, biciklizés -, amibe a gyermeket is hamar be lehet vonni, hogy a szokásrendjébe a mozgás öröme is minél korábban bekerüljön. Ha ilyen alapokra építkezhet a gyermek, később a maga által választott sportokat is nagy kedvvel és rendszerességgel fogja végezni. Sose feledjük, az egészség hosszútávú befektetés, az egyik legtöbb, amit átadhatunk gyermekünknek!

Megjegyzések