A vírus – tudjuk – itt van és mi kiszolgáltatottak vagyunk.

A vírus – tudjuk – itt van és mi kiszolgáltatottak vagyunk. A koronavírus okozta kényszerű változás kihívással jár minden ember számára. Sokaknak a helyzetből adódó bizonytalanság és az ismeretlentől való félelem kezelése a legnehezebb. Az új életformához való alkalmazkodás pszichésen is megterhelő, így természetesnek mondható a szorongás, pánik, tehetettlenség és kiszolgáltatottság érzése. Egyeseknél megjelent a társas kapcsolatok felbomlása másoknál a gyász és veszteség élménye. Aggódunk, félünk, féltjük szeretteinket és kérdezzünk magunktól, mit tehetünk? Túl azon, hogy az unalomig ismert szabályokat betartjuk, van még egy-két lehetőségünk elsősorban a mentális egészségünk és túlélésünk tekintetében. Ezekkel csökkenthetjük a félelmeinket és a személyes, családi, baráti kapcsolatainkban a távolságtartás okozta hiányokat. 

  • Vigyázzon a testére (mozogjon, sportoljon, maradjon aktív).

  • Próbáljon egészséges, kiegyensúlyozott ételeket fogyasztani, rendszeresen sportolni és bőven aludni. Kerülje az alkoholt, a dohányt és más drogokat. 

  • Szeretteivel tartsa a kapcsolatot (akár online). 

  • Ossza meg aggodalmait és gondolatait egy barátjával vagy családtagjával. Kapcsolatai életben tartása segít megküzdeni a nehézségekkel.

  • Tartson szünetet: Szánjon időt a kikapcsolódásra, és emlékeztesse magát arra, hogy az erős érzések elhalványulnak. Eddigi életében is mindig sikerült valahogy átlendülni a nehézségeken. Próbáljon meg mély lélegzetet venni. Ne hanyagolja el kedvenc időtöltéseit (sport, játék stb.), sőt akár keressen újabb örömöket.

  • Legyen tájékozott - Ha úgy érzi, hogy nincs képben, stresszesebbé vagy idegesebbé válhat. Nézze meg, hallgassa meg vagy olvassa el a híreket, de ne feledje, hogy válság idején pletykák is keringenek szép számmal, különösen a közösségi médiában. Mindig ellenőrizze forrásait.

  • Kerülje a túlzott hírhatásokat - tartson szünetet a hírek nézésében, olvasásában vagy hallgatásában, ne engedje, hogy ez töltse ki az idejét. Próbáljon egy nap egyszer foglalkozni a negatív hírekkel, lehetőleg mindig ugyanakkor és a nap többi részét tartsa “tisztán”. Az aggodalmait, szorongásait is tolja a nap egyetlen kis időzónájába.

  • Kérjen segítséget, ha szükséges 

  • Ha a szorongás több napig vagy hétig befolyásolja mindennapi életét, beszéljen lelkészével, orvosával, pszichológussal.

Mit tehetünk szülőként:

  • Fontos hogy amennyire csak lehet a gyerekeket megkíméljük a felesleges szorongástól. Ezt úgy tehetjük meg  ha nem látja rajtunk a túlzott félelmet és életkoruknak megfelelő információval, útmutatással látjuk el őket. Legjobb segítség a példamutatás lehet. A jó szülői minták különösen fontossá válnak karantén idején.

  • El kell mondani a gyermeknek mi az, amit ő ebben a helyzetben tehet és azt, hogy a felnőttek azon dolgoznak, hogy minden ember egészéges maradjon.

  • Fontos, hogy a gyermek aggodalmait meghallgassuk, esetleges félelmeiket átbeszéljük – lerajzoljuk. Aztokat az alkalmakat kell főleg megragadni amikor a gyermek kérdez vagy kezdeményezi a beszélgetést.

  • Ha a karantén miatt otthonmaradásra kényszerülünk akkor is szükséges egy napirend felállítása, hogy ne boruljon fel a gyermek bioritmusa. Próbáljuk meg a korábbi életritmusból fenntartani azt ami illeszthető az új helyzetbe. Reggeli felkelés – étkezés - tanulás – mozgás – szabadidő – esti lefekvés megtervezése.  

  • Elengedhetetlen  a szeretet kimutatása.  Fontos a dicséret, ölelés és a humor. 

  • Nagyobb gyermeknél lehet „napi jó dolgok” listát vezetni amit akár az egész család is elkészíthet. Mindenki írjon fel a listára egy jó dolgot ami az adott napon történt. Érdekes olvasmány  lehet ehhez Eleanor H. Porter az Élet játéka című könyv.

A kialakult helyzet kezelését, mindenki most tanulja. Az út hibákkal teli lesz, de ezekre gyorsan kell reagálni és tanulni kell belőle. Nem szabad egymást hibáztatni, mert a problémák és nehézségek mindenkit sújtanak függetlenül vagyoni helyzetére, vallási hovatartozására. A cél most mindenhol közös. Az egész világ érdeke egy, hogy mindent megtegyen a vírus megállítása érdekében. Ebben a feladatban mindenkinek fontos szerepe van. Egyesekre több másokra kevesebb felelőség hárul, de az eredményért mindenkinek tenni kell. Van akinek a kutatás terén, másoknak a mindennapi élet működtetésében, vagy önkéntesként mások megsegítésében. 

Lehet, hogy olyan megoldásokat találunk a jövőre nézve ami változást hozhat egész életünkre. Lehet, hogy sokáig halogatott dolgokat hirtelen megteszünk. Talán ez a helyzet segít egy újfajta szemlélet kialakulásában hogy szeressük az életet, vegyük észre a szépet, és segítséggel bizalommal forduljunk embertársaink felé. Elgondolkodhatunk, mi az a valós érték amire alapozzuk az életünket és mi az amit könnyen el tudunk engedni. 

Elengedni elfogadással, hogy ne válságként éljük meg a helyzetet hanem változásként, amihez tudunk alkalmazkodni.

Megjegyzések