Hitek és tévhitek a dohányzással kapcsolatban

 


Mit mond egy dohányos: „Nem is olyan káros a dohányzás. Bármikor abba tudom hagyni, ha akarom….”

Ezzel szembe mik a tények?

A dohányzás napjainkban az alkohol után a második legveszélyesebb halálos áldozatokat követelő legális élvezeti szer.

A statisztikai adatok szerint a világon 6 másodpercenként 1, naponta pedig kb. 13 500 világpolgár hal meg a dohányzás következményeként. Ez évi 4,9 millió főt jelent.

A hazai statisztikák szerint 19 percenként 1, naponta 77, évente pedig 28 000 honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

Tévedés, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás, sokkal inkább egy függőség, melytől nagyon nehéz szabadulni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a dohányzók átlag 68%-a (azaz 100 dohányzó közül 68 ember) szeretne leszokni szenvedélyéről, de a 100-ból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből. A nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint olyan függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin. Ezek fényében könnyen beláthatjuk, hogy a cigarettáról leszokni igen komoly testi és lelki megterhelést jelent, és nem is olyan egyszerű, de azért nem reménytelen.

Sajnos sok fiatal először csak csupán nagyzolásból gyújt rá, miközben nincs tisztában azzal, hogy hosszú távon milyen veszélyeknek teszi ki szervezetét, és hogy később, amikor a függőség már kialakult, milyen nehéz lesz leszokni róla.

Az is ismert tény, hogy a dohányos szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára, mint a nem dohányzókéi. Biztosan egyik szülő sem szeretne 10 évet elvenni gyermeke életéből, pedig a dohányosok átlagban 10 évvel kevesebbet élnek.

„Szeretek dohányozni, mert dohányozni jó és kellemes.” Vagy mégse?

A dohányzás első alkalommal hányást, verejtékezést, gyengeséget, fejfájást, idegességet, remegést okozhat. A cigarettában lévő nikotin ugyanis erős méreg. A nikotinmérgezés tünetei csak az első néhány cigaretta elszívásakor jelentkeznek, mert később a szervezet hozzászokik és úgynevezett tolerancia alakul ki. A hozzászokás miatt a dohányosnak egyre több cigarettára lesz szüksége ahhoz, hogy a várt kedvező hatásokat elérje és akár észrevétlenül válhat láncdohányossá.

Mik a cigaretta jótékony hatásai, avagy a dohányosok alibije.

A nikotin segíthet az étkezés után jelentkező fáradtság és álmosság leküzdésében, elősegíti az emésztést, fokozhatja a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkentheti az éhségérzést, növelheti az agy vérellátását, ezzel segítve a szellemi munkát. A dohányzás kapcsán az évek során kialakuló megszokások nyugtatólag hatnak, csökkentik az idegességet.

A nikotin hatása kettős: egy idő után elmúlik ez a kellemes érzés, és az eredetinél rosszabb hangulat alakul ki, ami késztetést jelent a következő cigaretta elszívására.

Amiatt, hogy a tapasztalt kedvező hatások elhagyása idegességet – szaknyelven: elvonási tüneteket – okoz, továbbá amiatt, hogy a dohányzás abbahagyása hízással is járhat a dohányosok nehezen tudnak leszokni szenvedélyükről.

A dohányzás leszokással kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit, hogy lehetetlen! Ez egyáltalán nincs így , csak Önnek is akarni kell és egy kis segítséggel, kitartással biztosan sikerülni is fog!

Hogyan kezdjen hozzá?

Először is határozza el magát, döntsön úgy, hogy leteszi a cigarettát tudva, hogy ez nem lesz könnyű! Határozza meg az abbahagyás időpontját, azt a napot amikortól már nem gyújt rá többet! Ossza meg elhatározását a környezetével is! Bátran kérjen segítséget háziorvosától! Legyenek céljai amiért érdemes! Ha elsőre nem sikerül ne adja fel, próbálja meg újra, mert sosem késő, csak nyerhet a füstmentes évekkel!

Megjegyzések