A törökbálinti, aki évtizedek óta vigyázza álmainkat


Kalló Ferencet sokan ismerik Törökbálint-szerte, hiszen három évtizede már, hogy valamilyen formában városunk közbiztonságáért dolgozik. Körzeti megbízottként 19 évig vigyázott a város rendjére, nyugdíjba vonulása óta pedig a Törökbálinti Városőrség Polgárőr Egyesület szakmai vezetőjeként nap mint nap találkozhatunk vele a város közterületein, rendezvényein. Harmincéves szolgálatát Törökbálint Város Képviselő-testülete az idén a „Törökbálint Közbiztonságáért” díj odaítélésével köszönte meg.

Törökbálint MA: A Törökbálinti Városőrség 2017-ben megkapta a „Törökbálintért Emlékplakett”-et, akkor ennek az elismerésnek apropóján beszélgettünk. Ez a mostani díj viszont személyesen Önnek szól, az Ön munkáját ismeri el. Milyen érzés csapatjátékosként egyéni díjat kapni?

Kalló Ferenc: Természetesen nagyon jó érzés, büszke vagyok rá, és jól esik az elismerés. Ezzel együtt úgy érzem, nem tettem semmi különöset, éppen csak végeztem a munkámat a legjobb tudásom szerint. Ez valóban egyéni elismerés, de a polgárőri munka - hasonlóan a rendőri szolgálathoz - csapatmunka a javából. Olyan feladat, ahol mindig szükség van a társaidra, akikben megbízol, akikre számíthatsz.

TbMA: Miért döntött harminc éve a rendőri hivatás mellett?

K.F.: Eredetileg vegyésznek tanultam, meg is szereztem az általános vegyész képesítést, és dolgoztam is három évig a szakmában. Nyugalmas állás volt, de nem tudtam elképzelni, hogy egy életen keresztül egy gyárban vagy irodában, nap mint nap ugyanazt a feladatot végezzem. A rendőri hivatás izgalmasabbnak tűnt, ezért váltottam. Nem bántam meg, hiszen való igaz, hogy az elmúlt harminc évben soha nem volt két egyforma napom.

TbMA: Ilyen hosszú idő alatt biztosan sok emlékezetes esete volt! Említene néhányat ezek közül?

K.F.: A körzeti megbízottként eltöltött években számos nagy port kavart esetben kellett intézkednem. Szomorú emlék Pelsőczy Ferenc atya meggyilkolásának nyomozása, de a Cora áruház kirablása is a jelentős bűnesetek közé tartozott.

TbMA: Amikor szakmai nyugdíjba vonult, nem kellett sok idő, és máris a város polgárőr egyesületének oszlopos tagja lett. Mennyiben más ez a munka, mint a rendőri szolgálat?

K.F.: Polgárőrként a feladatunk a rendőrség munkájának segítése, valamint a város közbiztonságának védelme. A polgárőr intézkedési jogköre korlátozott a rendőri jogkörhöz képest, de sok olyan feladatot látunk el, amellyel tehermentesítjük a rendőrséget, akik így a komolyabb bűnesetek megoldására koncentrálhatnak. A polgárőrök jelenléte javítja a város lakosságának biztonságérzetét, és komoly visszatartó erő a bűnözők számára. A mi munkánknak is köszönhető, hogy amíg egy évtizeddel ezelőtti közel 800 bűncselekmény történt a városban évente, mára ez a szám 200 alá csökkent.

TbMA: Mivel a mobiltelefonszáma is közkézen forog, elmondhatjuk, hogy harminc éve gyakorlatilag folyamatosan szolgálatban van. Mit szól ehhez a családja?

K.F.: A feleségem mindenben támogat, amiért nagyon hálás vagyok neki. A gyerekeink ebbe nőttek bele, így talán magától értetődő, hogy a nagyobbik lányom már hivatalosan is polgárőrként tevékenykedik. Nagyon bízom benne, hogy a kisebbik lányom és a fiam is kedvet kapnak majd a szolgálathoz. Éppen próbálom megszervezni annak a lehetőségét, hogy a középiskolások az érettségihez kötelező ún. közösségi munka egy részét polgárőri feladatok elvégzésével teljesíthessék. Fontos, hogy új tagokat toborozzunk, szükségünk van a fiatalokra. A tagfelvétel folyamatos, várjuk a polgárőri szolgálathoz kedvet érző helyi lakosok jelentkezését.
Aki pedig nem tud szolgálatot vállalni, de szeretne támogatni minket, például a személyi jövedelem adója 1%-nak adományozásával is megteheti. Minden segítséget köszönettel fogadunk!

Megjegyzések