Élőben az Annahegyről




Valószínűleg, Lotfi Begi neve ismerősen cseng minden rádióhallgató és tévénéző számára. Az ismert zenész, producer akkor vált igazán közkedveltté, amikor a Compact Disco zenekarral 2012-ben megnyerték a Dal című televíziós vetélkedőt, így ők képviselték hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon Azerbajdzsánban. A perzsa származású zenész karrierje az elmúlt években teljesedett ki - producerként a hazai könnyűzenei élet számos nagy nevével dolgozott együtt, sok fiatal, feltörekvő zenekar pedig neki köszönheti, hogy zenéjüket megismerhette a közönség. A Rádió 1 hullámhosszán minden délután élő mix műsorában mutatja be a legfrissebb számokat. A háromgyermekes édesapa családjával öt éve költözött Törökbálintra, az Annahegyre.

Törökbálint MA: Hogyan változott az élete a járvány kitörése óta?

Lotfi Begi: A mi szakmánkban az ember állandó teljesítménykényszerben dolgozik. Mindig a topon kell lenni, jelen kell lenni, hogy ne felejtsék el az embert. Amikor tavaly az első hullám idején megállt az élet, az első három hónap tulajdonképpen jót tett nekem. Ezt az időt aktív pihenéssel töltöttem, nagyon sokat voltam együtt a családommal, és persze ők nagyon örültek, hogy végre otthon vagyok. Azután elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy a kialakult helyzetben, hogyan tarthatnánk a kapcsolatot a közönséggel. Ebben a streaming média volt a segítségünkre, és szerencsére a közönség jól fogadta a kezdeményezést.

TbMA: Milyen stream műsorokkal jelentkeztek?

L.B.: Az első bejelentkezéseket a saját annahegyi kertünkből csináltam. Majd a Gödöllői Királyi Kastélyban készítettünk egy streamet, ahol húszmillió forintot sikerült összegyűjteni a zeneipar háttérdolgozóinak. Én aránylag szerencsés vagyok, hiszen több lábon állok, a koncertbevételek mellett van több más jellegű munkám, valamint folyamatosan megy a Rádió 1 Live Mix elnevezésű műsorom is. Sokan vannak azonban olyanok, akiknek a koncertek kiesése a teljes bevételi forrásuk elvesztését jelentette. Rengeteg színpadépítő, technikus maradt hirtelen munka nélkül, nekik szerettünk volna segíteni átvészelni ezt a nehéz időszakot.

TbMA: A streamek mellett volt ideje új zenéket készíteni?

L.B.: Úgy alakult, hogy az elmúlt év végül az egyik legtermékenyebb időszak lett az életemben. Megjelent az új lemezem tizenkét új dallal, videóklipekkel, amelyek szerencsére szinte mind a slágerlisták élére törtek. Sajnos a koncertek, az élő bemutatók elmaradtak, ami nem csak a bevétel szempontjából volt fájdalmas, de most már nagyon hiányzik a közönséggel való személyes találkozás is. Azonban nincs mit tenni, várok türelmesen, hiszen a mostani helyzetre nincsen példa, nincs biztos módszer, mindenki a sötétben tapogatózik a világ minden pontján. Bízom benne, hogy az oltás segítségével mielőbb túljutunk ezen az egészen.

TbMA: Elég tehetségesnek lenni ahhoz, hogy ma sikeressé váljon valaki, vagy egyben jó üzletembernek is kell lennie?

L.B.: Szerintem nem elég csupán jó előadónak lenni vagy egy dalt jól elkészíteni. Folyamatosan képben kell lenni, ismerni kell a közösségi médiákat és használni is kell őket, hogy az új zenéket eljuttassuk a célközönség felé. És persze nem árt egy kis üzleti érzék sem.

TbMA: Miért választotta a család Törökbálintot otthonául?

L.B.: A feleségem itt nőtt fel, és amikor hat év budapesti élet után úgy döntöttünk, ideje kiköltözni a városból, egyértelmű volt, hogy a családjához közel keresünk otthont magunknak. Egy szerkezetkész házat vettük Annahegyen, azt alakítottuk a saját kedvünk szerint. Szeretek itt lakni, mert nagyon otthonos, nyugodt, mégis közel van a nagyvároshoz.

TbMA: Hogyan látja a város kulturális életét? Szívesen részt venne benne?

L.B.: A Kinizsi rét igazán kiváló helyszín a könnyűzenei rendezvényekhez. Polgármester úrral már beszéltünk arról, hogyan tudnánk együttműködni, de sajnos a vírus itt is közbeszólt. Nagyon örülnék neki, ha a zenei életben szerzett tapasztalataimat a város szolgálatába állíthatnám. Bízom benne, hogy erre egyszer sor kerülhet!

Megjegyzések