Hogyan tovább Törökbálint?


A sorozatos válsághelyzetekről és Törökbálint jövőjéről kérdeztük Elek Sándor polgármestert.

Törökbálint Ma: Két év a járvány árnyékában, a szomszédban dúló háború és a menekültválság után egy lélegzetvételnyi szünetet sem hagyva elért minket az energiaválság. Feltételezhető, hogy a második polgár
mesteri ciklusának elején nem erre készült. Hogyan éli meg, hogy ezt a ciklust joggal nevezhetjük a válságok ciklusának.

Elek Sándor polgármester: A választások estéjén már világossá vált számomra, hogy nem lesz könnyű feladatom. A választók magas támogatottsággal választottak ugyan polgármesterré, de a képviselő- testületben a munkához többséget már nem biztosítottak. Akkor úgy éreztem, Törökbálint fejlődésének
továbbvitelével és ennek érdekében a kompromisszum megteremtésével lettem megbízva.

Nehéz volt az indulás, főleg a kölcsönös bizalom hiánya jelentette a legnagyobb kihívást. A koronavírus-járvány azonban mindent felülírt és azóta tulajdonképpen állandó válságüzemmódban kell működnöm. Nem panaszkodom, a város vezetésére vállalkoztam és ennek szellemében végzem a munkám még akkor is,ha a válságot újabb válság követi.

TBMA: Ön arról tájékoztatta a várost, mindent megtesz annak érdekében, hogy Törökbálinton ne kelljen bezárni a művelődési házat, a sportközpontot és ne kelljen korlátozásokat bevezetni az óvodákban és a bölcsődében. Hogyan érzi most, lesz szükség komolyabb intézkedésre?

ES: A költségvetésünk tervezésnél már szembesülnünk kellett azzal, hogy a fenntartási költségeink elképesztő mértékben megemelkedtek. Példaként említem meg, hogy csak a Munkácsy Mihály Művelődési Ház esetében, a takarékosság ellenére is, a felhasznált energia költsége több mint tízszeresére növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.
Természetesen most is minden erőmmel azon vagyok, hogy ne kelljen intézményt bezárni vagy komolyabb, már nehezen elviselhető korlátozásokat bevezetni. A törökbálinti közösség ezt várja el tőlem,
a várost működtetni kell és tartani azt a színvonalat, amit az itt élők megszoktak.

Az intézményvezetőkkel egyeztettem, mindenhol szigorú takarékosság folyik. A bevételek nőttek ugyan, de a kiadási oldalon nagyon nehéz kompenzálni az óriási energiaár növekedést.

TBMA: A készülő költségvetés tervezésénél a szociális, a működési vagy a beruházási részt érintik jobban a változások?

ES: A város nem állhat meg, de takarékosabbnak kell lennünk. A szükséges forrásokat képesek vagyunk a célokhoz rendelni és annak érdekében, hogy a bevételeinket is növeljük - hiszen a működéshez ez szolgáltatja a hátteret igyekezni fogunk felgyorsítani azokat az ingatlaneladásokat, amelyeket egyébként is terveztünk.
Szociális téren, a rezsiválság enyhítésének érdekében, javaslatomra módosítottuk a szociális rendeletet. Bővítettük a lakhatási támogatást, többen és nagyobb mennyiségben juthatnak hozzá tűzifához, elérhetővé tettük a rezsivédelmi támogatást és a hátralékkezelési támogatással is igyekszünk komoly segítséget adni.

Ahol változás lesz azonban az a tervezett fejlesztések köre. Fejlesztéseket és felújításokat halasztani vagyunk kénytelenek. Befejezzük mindazon beruházásokat, melyek egyrészt már elkezdődtek, másrészt valamilyen formában (pályázat) külső forrás bevonásával valósulhatnak meg. Ilyen például az új piac és a belső-tó. De ide tartozik a trafiboxok telepítése, a LED-es zebrák létesítése, vagy az időközben már megvalósult Szabadság téri körforgalom is.

TBMA: Az ország több településéhez hasonlóan, Törökbálinton is szerveződött a tanárok mellett kiálló szimpátia megmozdulás. Mit tud tenni az önkormányzat és személy szerint Ön?

ES: Természetesen a pedagógusok béremelésével egyetértek. Méltatlanul keveset keresnek és megbecsülésük a jövő szempontjából rendkívül fontos.
A megmozdulásra egyébként engem is invitáltak, de akkor is azt gondoltam és most is meggyőződésem, hogy az ügyet hátráltatja az átpolitizáltság. Polgármesterként fontosabbnak tartom azt, hogy önkormányzatunk javaslatunkra a megbecsülés jeleként anyagilag támogat minden törökbálinti tanárt.
Egyébként a kapcsolat az iskolákkal évtizedek óta rendkívül jó és folyamatos, minden felém irányuló kérésnek eddig is eleget tettem és ezután is számíthatnak rám.

TBMA: A képviselő-testület ülésén parázs vita alakult ki a pedagógusok ügyében, a vita nem volt mentes a politikai felhangoktól sem. Született valamilyen konszenzus, egységes álláspont?

ES: Hosszú és indulatoktól sem mentes vita után hozott döntést a testület. A határozat értelmében már levélben megkerestük Pintér Sándor belügyminiszter urat annak érdekében, hogy tegyen meg mindent a kialakult és tarthatatlan helyzet rendezéséért. Emelett felszólítottuk az EP parlamenti képviselőket, hogy vegyék komolyan a hazánkat egyébként megillető EU-s pénzek felszabadítását, és tegyenek ezért az eddigieknél komolyabb erőfeszítéseket. Jóleső meglepetés volt számomra, hogy ezt a levelet a Momentum, a DK, a Jobbik és az LMP által támogatott képviselők mindeggyike aláírásával látta el. Köszönöm nekik, hogy érezték a helyzet komolyságát.

TBMA: Megköszönve polgármester úrnak a kimerítő válaszokat, még egy kérdésünk lenne. Hogyan készül a város a Karácsonyra?

ES: Díszkivilágítás nélkül, de szorosan egymás mellett állva kezdtük el az adventi várakozást. Az első gyertya meggyújtásánál rengetegen voltak és ez óriási örömmel töltött el. Mihamarabbi békét, elmélyült adventi várakozást és örömteli Karácsonyt kívánok!



Megjegyzések